هر آنچه در مورد لوبیا باید بدانیم

هر آنچه در مورد لوبیا باید بدانیم

خلاصه مقاله :

آشنایی با فواید و خواص لوبیا و توضیحاتی در خصوص راه اندازی خط تولید کنسرو لوبیا توسط گروه ماشین سازی نامجو

لوبیا به انگلیسیBean نوعی دانه خوراکی بسیار مقوی است؛ همانطور که می دانید در تقسیم بندی های غذایی لوبیا را به عنوان یکی از حبوبات روی زمین می شناسند که مواد پروتئینی بسیاری دارد. در واقعلوبیا یک گیاه است که حدودا یک سال عمر می کند. این گیاه یک ریشه اصلی دارد که مستقیم داخل خاک فرو می رود و علاوه بر ریشه اصلی، این گیاه دارای ریشه های فرعی زیادی می باشد.

دانه خوراکی ذکر شده دارای میزان بسیاری از فیبر محلول می باشد و دیگر مزیت آن این است که بدون کلسترول و میزان سدیم در آن پایین است. البته ممکن است برخی از لوبیا هایی که توسط آن ها کنسرو درست می کنند در هر نصف فنجان بیشتر از پانصد و نود میلی گرم سدیم داشته باشند. مقداری که ذکر کردیم ۱/۴ اندازه ای است که توصیه می شود برای افرادی که فشار خون ندارند.

تاریخچه لوبیا

تاریخ نشان داده است که منشا لوبیا در امریکاست. قبل از اینکه لوبیا در آمریکا کشت شود، در دنیای قدیم این گیاه شناخته شده نبود. مرور زمان باعث شد تا لوبیا در آمریکا و اروپا به محصولی پر مصرف تبدیل شود. پس از پژوهش های فراوان باستان شناسان به این نتیجه رسیده اند که اهلی شدن لوبیا به پنج الی شش هزار سال قبل از میلاد برمی گردد. اگر بخواهیم به طور دقیق تر بیان کنیم، لوبیا در سال ۱۵۳۳میلادی در آمریکا کشف شد. و پس از آن لوبیا از آمریکا به اروپا و بعد از آن به دیگر مناطق جهان ارسال شد.
هم اکنون از این ماده غذایی سالانه میلیون ها تن درسرتاسرجهان مصرف می کنند که نسبتا غذایی ارزان قیمت است وبه وفوریافت می شود.

انواع لوبیا

لوبیا را با توجه به شکل و رنگ آن به دسته های متفاوتی تقسیم می کنند. در اینجا به انواع لوبیا اشاره می کنیم و در بعضی موارد نیز توضیحاتی نیز خواهیم داد.

لوبیا چیتی

این نوع لوبیا را به اسم لوبیای رومی هم می شناسند. لوبیا چیتی از گیاهان دو لپه ای می باشد. عده ای معتقدند که این نوع لوبیا نفخ کمتری نسبت به انواع دیگر آن دارد و به همین دلیل لوبیای چیتی را ترجیح می دهند. البته هنوز علم نتوانسته ثابت کند که کدام یک از انواع لوبیا ها نفخ کمتری دارند و یا کدام یک به اصطلاح نفاخ تر اند.
یکی از مهم ترین مزایای لوبیا چیتی فراوانی آمینواسید در آن است که این نوع لوبیا را به منبعی خوب برای دریافت پروتئین تبدیل کرده است. فراوانیآمینواسیدهمچنین لوبیا چیتیرا به جایگزین مناسبی برای گوشت تبدیل کرده است. ویژگی خاص لوبیا چیتی این است که از نظر میزان ذخیره فیبر نسبت به انواع دیگر لوبیا ها برتری دارد. پژوهشگران معتقد اند که لوبیا چیتی بدون کلسترول می باشد و در مقایسه با انواع دیگر لوبیا ها از میزان قند کمتری برخوردار است. همچنین لوبیا چیتی دارای ویتامین ث بوده و میزان کلسیم، سدیم، آهن و پتاسیم موجود در آن بسیار مناسب است. اگر بخواهیم به مواد معدنی موجود در لوبیا چیتی اشاره کنیم باید میزان منیزیم، نیاسین، تیامین و فسفر موجود در آن را در نظر بگیریم.

لازم به ذکر است که مقدار پروتئین در این لوبیا از انواع دیگر آن بیشتر است؛ همین موضوع باعث می شود که لوبیا چیتی منبع غذایی مهم و مفیدی در پیشگیری از مبتلا شدن فرد به پوکی استخوان و مشکلات کلیوی به شمار آید. افرادی که از میان وعده هایی استفاده می کنند که لوبیا چیتی در آن ها وجود دارد، قدم بزرگی در جهت پیشگیری از سرطان روده بزرگ برداشته اند.

لوبیا قرمز

این نوع لوبیا از انواع مرسوم لوبیا ها است. عده ای لوبیا قرمز را به نام لوبیای کلیوی می شناسند. شباهت ظاهری لوبیا قرمز به کلیه، چه از لحاظ رنگ و چه از لحاظ شکل، دلیل اصلی این نوع نام گذاری می باشد.
لازم به ذکر است که لوبیای دیگری به نام آزوکی وجود دارد که بسیار شبیه به لوبیا قرمز می باشد؛ توجه داشته باشید که این دو نوع لوبیا را باهم اشتباه نگیرید.

لوبیا قرمز مزایای بسیاری دارد که برخی از آنها مربوط به مجاری ادراری می شود. به عنوان مثال این نوع لوبیا علاوه بر اینکه ادرار آور است، میزان حجم ادرار را بیشتر می کند، از طرف دیگر درمان کننده خوبی برای بیماری های سیستم ادراری می باشد. از دیگر خواص لوبیا قرمز می توان به برطرف نمودن سنگ کلیه، نرم کردن مجاری تنفسی مثل ریه و نرم کردن سینه اشاره کرد. همچنین این لوبیا باعث خروج آب از بدن شده، میزان کلسترول موجود در خون را کاهش می دهد و علاوه بر قاعده آور بودنش باعث تقویت قوای جنسی نیزمی شود.لوبیا قرمز ضد سرطان است و برای بهبودی بیماری های قلبی بسیار مفید است. لوبیا قرمز الیاف زیادی دارد که همین عمل سبب تمیز کردن روده ها می شود. این نوع لوبیا فشار خون را پایین آورده و سبب از بین بردن یبوست می شود.

فیتوهماگلوتین ماده ای سمی است که در لوبیای قرمز و سفید وجود دارد. اگر فردی لوبیا را به صورت خام و اصطلاحا نپخته به مقدار زیاد مصرف کند، خطر مرگ وی را تهدید خواهد کرد. این ماده سمی همچنین در انواع دیگر لوبیا مانند لوبیا سبز وجود دارد ولی با غلظت کمتر.

به منظور پیشگیری ازرویداد هرگونه اتفاق ناگوار فقط کافیست لوبیا به مدت ۳۰ دقیقه در دمای ۱۰۰ درجه جوشانده شود تا غلظت فیتوهماگلوتینبه حد قابل مصرف و استاندارد برسد تا بتوان به صورت کاملا بی خطر از آن استفاده شود.

لوبیا سبز

این دسته از انواع لوبیا ها از گروه باقلا ها به شمار می آید. بطور کلی لوبیا سبز کالری زیادی ندارد و کلا بدون چربی اشباع می باشد؛ اما این نوع لوبیا سرشار از مواد معدنی و ویتامین هاست.
به یاد داشته باشیم که زمان نگهداری این نوع لوبیا بدون بسته بندی در یخچال کمتر از یک هفته است و در صورت بسته بندی مناسب تا شش ماه در فریزر می باشد. گفتنی است انجماد طولانی مدت لوبیا سبز باعث کاهش نسبی ویتامین سی و اسید۵۴ فولیک لوبیا می شود. زمانی که این اتفاق بیافتد، طعم لوبیا نیز عوض می شود به طوری که مزه آن دیگر مطلوب نخواهد بود و تند می شود.

لوبیا سفید

لوبیا سفید حاوی مقادیر زیادی کربوهیدرات است و در کشورهای بریتانیا و ایالات متحده آمریکا از محبوبیت خاصی برخوردار است.

لوبیا سیاه

مبدا لوبیا سیاه بر می گردد به کشور های آمریکای مرکزی و کشور هایی از آمریکای جنوبی مانند برزیل و مکزیک. این نوع لوبیا جزء غنی ترین حبوبات به شمار می آید که استفاده از آن در کشور ما به تازگی رواج یافته است.
لوبیای سیاه بر خلاف اینکه میزان کالری کمی دارد، در عوض غنی است از آهن، پروتئین، فیبر، پتاسیم، کلسیم، زینک، سدیم و … . این نوع لوبیا همچنین دارای ویتامین های گروه ب ، آ و کا و … می باشد.
اگر به طور مداوم و مرتباز این لوبیا استفاده کنیم از وزن ما کاسته می شود و به تناسب اندام خوبی می رسیم. از دیگر فواید این لوبیا جلوگیری از بروز سرطان، درمان بیماری MS و پیشگیری از بروز آنمی در جنین و تامین مواد مغذی مورد نیاز بدن می باشد.

لوبیا چشم بلبلی

گیاهی که لوبیای چشم بلبلی از آن گرفته می شود، معمولا یک سال طول عمر دارد و رشد آن در مناطق گرمسیر بیشتر است.
چینی ها از این لوبیا به عنوان ماده غذایی مقوی جهت رفع تشنگی استفاده می کنند و معتقد هستند که برای جلوگیری از اسهال مناسب است و برای افرادی که تکرر ادرار دارند مناسب است. لوبیای چشم بلبلی نسبت به دیگر لوبیاها کمتر نفاخ است.

سویا

نام دیگر سویا که یک نوع از بقولات است، لوبیا روغنی می باشد. دانه های این نوع لوبیا به اندازه ای پر انرژی هست که می تواند انرژی بسیاری را تامین کند. این دانه روغنی همچنین در تهیه مواد شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرد. برخی از پژوهشگران بر این باورند که سویا در نتیجه اهلی سازی یک گیاه وحشی در شرق آسیا شکل گرفته است. دانه سویا حاوی یکی از مهم ترین انواع روغن هاست. اما به دلیل بالا بودن غلظت اسید لینولئیک موجود در این روغن نمی توان از آن روغن سرخ کردنی تولید کرد. از دیگر خواص سویا این است که نسبت به سایر دانه ها بیشتر به پروتئین حیوانی شباهت دارد و میزان این پروتئین در مقایسه با دیگر دانه های روغنی بسیار بیشتر است. به بیانی دیگر، پروتئینی که سویا حاوی آن است دو برابر دیگر دانه های روغنی است؛ با این تفاوت که درصد روغن سویا نسبت به سایر دانه های روغنی دیگر کمتر است.

لوبیاگاربانزوGarbanzo (نخود)

مصرف لوبیای گاربانزو در خاورمیانه نسبت به دیگر نقاط جهان بیشتر است. طعم و شکل این نخود بسیار شبیه نخود در آجیل است. از این نخود در غذاهایی مانند هوموس، سوپ و یا سالاد استفاده می شود و یا در فلافل.
این نوع نخود درست مانند نخودچی فیبر بالایی دارد که همین فیبر بالا باعث تثبیت قند خون می شود و همچنین ریسک مرض قند یا همان دیابت نوع دو را کم می کند.

لوبیالیما

لوبیای لیما یک نوع گیاه کوهی است که در طول سال ها رشدمی کند.لیما معمولا به عنوان محصولات سالیانه رشد می کنند. در واقع دو نوع لوبیا لیما وجود دارد که از نظر سایز با یکدیگر متفاوت هستند و با توجه به نوع رشد آنها، می توانند از دو نوع باشند که آنها می توانند به عنوان گونه بوش یا نوع وین رشد کنند.
به طور متوسط، نوع بوش آنهایی هستند که دانه های کوچک را تولید می کنند اغلب به عنوان لیما نوزاد خوانده می شوند گاهی اوقات آنها نیز به عنوان لوبیای کره ای نامیده می شوند.نوع وین این گیاه دانه های بزرگ را تولید می کند که به راحتی به عنوان لوبیا لیما طبقه بندی می شوند.

معمولا، سایز مدل بزرگتر لوبیا چهارسانتی متر ارتفاع دارد، در حالی که نوع کوچکتر آن حدود سه سانتی متر رشد میکند؛ اما وجه مشترک میان این دو نوع لوبیاحالت چرب و کره ایهست و همچنین طعم خوشایند و شیرینی دارند.
اغلب متوجه می شوید که دانه های لیمای بزرگ به زمان بیشتری برای رشد و بالغ شدن نسبت به نوع کوچک نیاز دارند. دو روش برای استفاده از لوبیا وجود دارد که در روش اول، این لوبیا را زمانی که کال است میچینند و از آن استفاده میکنند و در روش دوم، آنها را رها می کنند تا خشک شوند.

لیما منبعی خوبی برای فیبر، انرژی، آهن، منبع غنی پتاسیم، پروتئین، فولات،منگنز و منبع غنی ای از ویتامین ها می باشد. همچنین لوبیای لیماکاهنده خطر بیماری قلبی عروقی، بدون چربی، محافظ خوبی برای سرطان سینه و دارای سدیم کمی است. از دیگر مزایای این لوبیا باید به مواردی چون دارای مس و کربوهیدرات فراوان نیز اشاره کرد.
همانطور که متوجه شدید این نوع لوبیا دارای خاصیت های فراوانی است، در مقابل فقط باید حواسمان باشد که هیچ وقت این لوبیا را به صورت خام مصرف نکنیم.

کشور های تولیدکننده لوبیا

این محصول که یکی از محصولات دسته حبوبات به شمار می آید، در بیشتر کشور های جهان کشت می شود؛ اما در اینجا با ده کشور برتر تولید کننده لوبیا که بر حسب میزان تولید طبقه بندی شده اند آشنا می شویم.
میانمار
هند
برزیل
چین
مکزیک
تانزانیا
ایالات متحده آمریکا
کنیا
اوگاندا
رواندا

لازم به ذکر است که در سال ۲۰۱۳ همین ده کشور، بالغ بر ۲۳ میلیون تن لوبیا تولید کرده اند.

در ایران هم استان زنجان بالاترین رتبه را در کشت حبوبات دارد. در این استان نخود، عدس،لوبیا وباقلا ازجمله حبوبات مورد کشت می باشد. در سال ۱۳۹۸ که سال رونق تولید نام گرفته است، ۳۶ هزار هکتار از اراضی استان زنجان به کشت این محصولات اختصاص یافته است.

خواص لوبیا

لوبیا دارای ۶۲درصد قند یا کربوهیدرات می باشد که این کربوهیدرات از نوع نشاسته می باشند و همچنین از ۲۲ درصد پروتئین و ۲ درصد مواد چربی تشکیل شده است. لوبیا یکی از مقوی ترین حبوبات است و به دلیل داشتن مواد پروتئینی نسبتا زیاد آن، برخی آن را گوشت فقرا می نامند. دلیل آن ایناست که لوبیا می تواند تا حدود زیادی جای خالی گوشت حیوانی را پر کند. همچنین لوبیا اسید آمینه ی فراوانی دارد و این اسید آمینه سازنده پروتئین هستند. علاوه بر پروتئین لوبیا دارای مواد مغذی مهم دیگری نیز می باشد، مانند: روی- آهن- منیزیم- فیبر
لوبیای که تازه جوانه زده باشد، دارای ویتامین های متفاوتی است. از مهم ترین ویتامین های موجود در لوبیا می توان به ویتامین ( ب )، ویتامین ( ث ) و ویتامین ( د ) اشاره کرد.

پس بطور کلی و خلاصه اگر بخواهیم به خواص لوبیا اشاره کنیم، باید موارد زیررا برشماریم.
حاوی مقادیر زیادی از پروتئین
ماده غذایی متراکم شده و همچنین بسیار مغذی
دارای خواص آنتی اکسیدانی
باعث بهبود عملکرد قلب
کاهنده خطر ابتلا به سرطان
کنترل کننده میزان قند خون وسوخت و ساز گلوکز
پیشگیری کننده ابتلا به کبد چرب
کنترل اشتها
تضمین کننده بهبودی سلامت روده ها
کاهنده کلسترول
عامل کاهش وزن

مضرات لوبیا

در کنار فواید بسیار لوبیا، استفاده نادرست و یا مصرف بیش از حد آن مشکلاتی را نیز در پی خواهد داشت. در اینجا سعی می کنیم به برخی از زیان هایی که ممکن است لوبیا به بدن ما وارد کند، اشاره کنیم.

عامل تشدید میگرن

ممکن است برخی افراد نسبت به لوبیا آلرژی داشته باشند و بدن آن ها نسبت به این ماده غذایی واکنش نامناسب نشان دهد. میگرن از انواع شایع این آلرژی می باشد. توصیه می شود فرد به پزشک مراجعه کند و مصرف لوبیا را کاهش دهد و یا قطع کند.

عامل افزایش فشار خون

احتمال این است که مصرفلوبیا با بعضی از داروها ناسازگار باشد. به عنوان مثال به منظور درمان افسردگی از دارویی استفاده می کنند که این دارو با باقلا واکنش نشان داده و باعث افزایش فشار خون می شود.

عامل اختلال در جذب ویتامین

بعضی از انواع لوبیا ها مانند لوبیای سویا دارای موادی هستند که جذب مواد مغذی و ویتامین ها را دچار مشکل می کند. گرمای حاصل از پخت لوبیا این مواد را منفعل و غیر فعال می کند و همین موضوع باعث بالا رفتن جذب ویتامین می شود. خوردن میوه های تازه و سبزیجات و گوشت بدون چربی می تواند کمبود این ویتامین ها را جبران کند.

عامل تشدید نقرس

پزشک ها معمولا به افرادی که از بیماری نقرس رنج می برند توصیه اکید می کنند که از مصرف لوبیا، نخود، عدس و دیگر حبوبات پرهیز کنند. در این مواد غذایی ماده ای به نام پورین وجود دارد که در افراد مستعد پورین باعث افزایش سطح اسیداوریک می شود و باعث تشدید حمله نقرس می شود.

عامل ایجاد نفخ

نخود، لوبیا و عدس باعث ایجاد نفخ شکم می شود. برای حل این مشکل آب لوبیا را در طی طول پخت چندین بار تعویض می کنند. به یاد داشته باشید که همواره لوبیای کنسروی را آب بکشید تا نفخی که لوبیا باعث آن است کاهش پیدا کند. علاوه بر این، استفاده از محصولاتی مانند لیمو، زیره و رازیانه یا استفاده از غذاهای اسیدی در کنار این نوع حبوبات باعث جلوگیری از نفخ می شود.

تولید کنسرو لوبیا

با افزایش روز افزون درخواست افراد و خانواده ها برای غذاهای حاضری و کم کردن زمان جهت پخت غذا، انتخاب افراد و خانواده ها به سمت غذاهایی میل داده شد که علاوه بر آماده شن زودترغذا، طعم و مزه غذا مناسب و از کیفیت خوبی بهرهمند باشد. همزمان با افزایش جمعیت و نیاز خانواده ها به درآمد بیشتر، افراد بیشتری وارد بازار کار می شوند. معمولا این افراد وقت کافی برای پخت و پز غذا ندارند و به همین دلیل به دنبال غذایی می گردند که آماده باشد و زمان کمتری برای خوردن غذا اختصاص بدهند. ازین جهت است که کنسرو های مواد غذایی بیشتر مورد مصرف قرار گرفتند و کنسرو لوبیا بعنوان یک جایگزین غذایی مناسب و خوشمزه مورد توجه قرار گرفت.

شرکت ماشین سازی نامجو پس از درک این نیاز درصدد رفع آن شد و خط تولید کنسرو لوبیا در مناطق مختلف را راه اندازی کرد.
شرکت ماشین سازی نامجو با بهره گیری از دانش مهندسین کارآمد، مجرب و بومی قادر است از صفر تا صد یک خط تولید کنسرو لوبیا را راه اندازی کند. لازم به ذکر است که شرکت ماشین سازی نامجو مفتخر است که علاوه بر بهره بردن از بهترین متخصصین کارگاهی، از بروزترین دستگاه ها و ماشین آلات مطابق بر استانداردهای روز دنیا استفاده کند. گروه ماشین سازی نامجو از مدرن ترین و با کیفیت ترین اجناس و مواد برای راه اندازی خط تولید کنسرو لوبیا بهره می جوید.

مجموعه ماشین سازی نامجو قادر به راه اندازی خط تولید به صورت تمام اتوماتیک با حداقل نیروی انسانی و خط تولید به صورت نیمه اتوماتیک با حداکثر نیروی انسانی می باشد.
تمامی موارد ذکر شده باعث شده است تا خط تولید های راه اندازی شده توسط شرکت ماشین سازی نامجو قابل رقابت با نمونه های اروپایی باشد. ماشین سازی نامجو نه تنها در ایران فعالیت دارد، بلکه در عرصه بین المللی هم خوش درخشیده و رضایت کامل مشتریان در داخل و خارج را داشته باشد.

خط تولید کنسرو لوبیا

خط تولیدکنسرو لوبیا و بطور کلی حبوبات بسیار سودمند و پر کاربرد است بطوریکه می توان از این خط (با تغییرات جزئی) برای تولید انواع کنسروها مانند کنسرولوبیا و قارچ، کنسرو نخود فرنگی، کنسرو ذرت و کنسرو عدسو مواردی دیگر استفاده کرد.

مراحل خط تولید کنسرو لوبیا

بطور کلی خط تولید کنسرو لوبیا سه مرحله دارد. مرحله اول که آماده سازی است، در قسمت دوم مرحله تولید را خواهیم داشت و در انتها که مرحله سوم است بسته بندی محصول صورت میگیرد.
در اینجا برخی از مراحل خط تولید کنسرو لوبیا را به طور خلاصه توضیح می دهیم.

بخش آماده سازی

اولین مرحله درقسمت آماده سازی شن گیری می باشد. در این قسمت شن یا خاکی که ممکن است همراه لوبیا باشد از آن گرفته می شود. این عمل توسط دستگاه بوجاری انجام می شود.

بخش خیس کردن

پس از بخش اول، ممکن است همچنان مواد ناخالصی هم اندازه دانه های لوبیا وجود داشته باشد، پس از حذف این دانه ها وارد مرحله خیس کردن می شویم. خیس کردن لوبیا ها در وان های بزرگ انجام می شود.

بخش جدا سازی

در این بخش دانه های لوبیا با توجه به اندازه آنها از یکدیگر جدا می شوند تا دانه های مناسب مورد استفاده قرار گیرند.

بخش بلانچ کردن یا آنزیم بری

این بخش به عنوان بخش پخت اولیه شناخته می شود. این بخش معمولا برای غلات و حبوبات استفاده می شود. در این قسمت به منظور آنزیم بری ابتدا لوبیا وارد آب جوش و بلافاصله وارد آب یخ می شود.

بخش پرکردن قوطی ها

در این بخش از ماشین آلات پرکن روتاری استفاده می شود. در اولین قسمت لوبیای خارج شده از بخش قبلی به درون قوطی ریخته شده و در قسمت بعد سس لوبیا به آن اضافه می شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص راه اندازی خطوط تولید صنایع غذایی از طریق شماره های زیر با ما در ارتباط باشید.