خط تولید کنسرو لوبیا

خط تولید کنسرو لوبیا

خلاصه مقاله :

در این مقاله با فرآیند خط تولید کنسرو لوبیا آشنا خواهید شد. این خط تولید توسط گروه ماشین سازی نامجو طراحی و ساخته میشود.

در ابتدا لوبیا در بسته بندی های ۲۰ تا ۳۰ کیلویی وارد کارخانه می شوند. این محصول ممکن است دارای مواد زائدی چون سنگ، شیشه، نرمه خاک و یا مواد دیگر باشد، و یا ممکن است خود لوبیا خراب باشد یا دچار خوردگی شده باشد.

در مرحله بعد باید نوع و جنس لوبیا را مورد بررسی قرار داد که این کار در آزمایشگاه های مخصوص انجام می شود. برای مشخص کردن نوع لوبیا، مسئولین آزمایشگاه به طور کاملا تصادفی چند نمونه از چند کیسه مختلف انتخاب می کنند و پس از آزمایش های لازم بر روی آن ها، مواردی را که باید در حین تولید کنسرو به آن ها توجه کرد را به مسئولین گوشزد می کنند. مسئولین آزمایشگاهی همچنین میزان سنگ، آفت، لوبیای غیر قابل استفاده و میزان لوبیای مفید را بررسی می کنند. طبیعتاً هرچه نمونه های جمع آوری شده بیشتر باشد، نتیجه گیری حاصل دقیق تر خواهد بود.

نتیجه گیری حاصل اطلاعاتی در مورد نوع لوبیا به ما می دهد. به عنوان مثال محصول در آب چند درجه ریخته شود. برای این کار دو یا چند دماسنج در قسمت ورودی آب قرار می دهند و با استفاده از دما سنج میزان دمای آب ورودی را تنظیم می کنند.

یکی دیگر از فواید نتیجه گیری چگونگی ترتیب اضافه کردن آب به لوبیا می باشد.

با توجه به نوع لوبیا، ممکن است ابتدا مخزن را از آب پر کرده، سپس لوبیا را درون آن بریزند، اما در حالت بعدی ابتدا مخزن را با لوبیا پر می کنند، سپس آب را به آن اضافه می کنند.

زمانی که محصول باید در آب باشد نیز به نوع لوبیا بستگی دارد. بدین ترتیب می توانند درصد تورم آن را حساب کنند. به طور مثال چقدر زمان لازم است تا لوبیا دو برابر متورم شود. بنابراین هر نوع لوبیا درصد متورم شدن خودش را دارد.

از آن جایی که لوبیا نشاسته دارد، هنگام خیس شدن متورم می شود. زمانی که یک نوع لوبیا بیش از حد معمول در آب باشد به مرور زمان ترش می شودو کیفیت خود را از دست می دهد. پس بنابراین باید مقدار زمانی که باید لوبیا در آب باشد را مشخص کرد تا از خرابی محصول جلوگیری کرد.

دیگر مزیت اندازه گیری میزان تورم لوبیا این است که می دانیم درون چه مخزن با چه اندازه ای، چقدر محصول بریزیم تا لوبیا بیشتر از حجم مخزن متورم نشود.

نکته: معمولا محصولات لوبیای ایرانی کثیف تر است پس باید شستشوی بیشتری روی آن انجام شود. در این حالت اول لوبیا را داخل مخزن می ریزند، بعد به آن آب اضافی کنند. سپس توسط صفحه های توری ای که در کنار مخازن نصب شده است، آب را خالی می کنند. بعد از آن مجددا آب را وارد مخازن می کنند تا هر چه بیشتر لوبیا تمیز شود و مقدار بیشتری از خاک محصول گرفته شود. بعد از اضافه کردن مجدد آب، معمولا خاک، مواد زائد، خار و خاشاک و لوبیا های خراب روی سطح آب معلق می مانند که این ها به وسیله یک توری توسط فرد مسئول از روی آب جمع آوری می شود.

نکته:همانطور که ذکر کردیم مقدار ساعتی که هر نوع لوبیا باید در آب باشد متفاوت است. جدا از این زمان برداشت محصول نیز مهم است. به طور مثال محصولی که یک سال از عمر آن گذشته، خشک تر است و باید زمان کمتری در آب باشد، در غیر این صورت زود ترش می شود.

در مرحله بعد درون منبع آب را به جریان می اندازند؛ و با باز کردن شیر تخلیه خروجی، آب به همراه لوبیای درون آن وارد دستگاه شن گیر می شود.

همانطور که ذکر کردیم، به دلیل نشاسته بالا در محصول، هنگام حرکت لوبیا در مسیر کانال، کف زیادی ایجاد می شود. همچنین کانال ها به شکلی طراحی شده اند که از عبور سنگ ریزه، شن و لوبیا های خراب نیز جلوگیری کنند. هر اندازه که طول کانال ها (با شیب کم) و تعداد لبه ها بیشتر باشد، سرعت حرکت آب نیز کمتر می شود و در نتیجه سرعت حرکت لوبیا کم می شود. کم شدن سرعت حرکت لوبیا که درون آب غوطه ور است، باعث می شود که سنگ ها و اجسام سنگین پشت تیغه ها متوقف شوند و لوبیا که متورم شده روی سطح آب حرکت کند و بعد از عبور از روی تیغه ها در نهایت وارد دستگاه شن گیر شود.

روند ساخت خط تولید کنسرو لوبیای میهن

هنگامی که آب، محصول را به سمت جلو هدایت می کند، خاک، شن و لوبیا های خراب، خار و هر گونه مواد زائد دیگر توسط دستگاه شن گیر از محصول جدا می شود.

نکته: در بعضی مواقع ممکن است در اثر برخورد لوبیا ها با یکدیگر و یا به دلیل عوامل دیگر، پوسته رویی لوبیا از آن جدا شده باشد که اصطلاحا می گویند دو لب شده است. در این حالت دستگاه شن گیر و یا فیلتر فیزیکی لوبیا آن پوسته جدا شده را نیز از محصول جدا می کند.

در ادامه بهترین لوبیا که بدون هیچ مشکل و مواد اضافی است وارد مرحله بعدی می شود. در قسمت بعدی لوبیا برای پخته شدن آماده می شود. در این مرحله محصول وارد دستگاه بلانچر شده و همچنان که درون آب جوش قرار دارد توسط هلیکس رو به جلو حرکت می کند.

نکته:هر نوع لوبیا برای پخته شدن نیازمند مدت زمان خاصی است. بر همین اساس طول بلانچر ها با یکدیگر متفاوت است. لوبیا در عین حالی که طول بلانچر را طی می کند، پخته می شود.

نکته: درون دستگاه بلانچر، آب جوش به همراه بخار آب باعث پخت محصول در آن می شوند. این محصول می تواند علاوه بر انواع متفاوت لوبیا، نخود فرنگی، نخود سبز، عدس و دیگر حبوبات را شامل شود.شرایط ذکر شده برای پخت لوبیا در دستگاه بلانچر، با شرایط پخت برای دیگر حبوبات یکسان می باشد. اما تنها چیزی که در میان پخت حبوبات درون بلانچر متفاوت است، مدت زمان پخت آن محصول درون دستگاه می باشد.

بعد از خروج از دستگاه بلانچر، لوبیا لازم است تا خنک شود که طی فرآیندی مخصوص و با استفاده از دستگاه های ویژه عملیات خنک سازی بر روی آن را انجام می شود.

نکته:امکان اینکه پوست لوبیا از آن جدا شود، وجود دارد، یا محصول زیاد سفت شده و از حالت عادی و نرم خود خارج شده باشد و یا هنوز مواد زائدی مانند سنگ ریزه وجود داشته باشد. به منظور جلوگیری از ورود هر گونه از موارد ذکر شده و یا مواد اضافی به داخل بلانچر، می توان از یک توری استفاده کرد.

بعد از اینکه دانه غذایی از دستگاه خارج شد، برخی آن را داخل حوضچه های آب می ریزندتا لوبیا خنک شود. سپس با استفاده از بالابر آن را به میز سورت انتقال می دهند. با توجه به حجم ورودی محصول، تعدادی اپراتور در کنار میز سورت هستند تا اگر ناخالصی، سنگ ریزه، لوبیا های خراب و … به جا مانده بود را از موارد سالم جدا کنند.

نکته: نوار های نقاله متناسب با حجم ورودی دانه های غذایی، تولید و بازدهی هر کارخانه متفاوت است. اما عرض نوار نقاله ساخت ماشین سازی نامجو ۶۰ سانتی متر است.

نکته: اندازه عرض نوار نقاله بر اساس سفارش مشتری می باشد و این شرکت توانایی ساخت نوار با اندازه های متفاوت را دارد. در حقیقت از صفر تا صد تجهیزات بر اساس سفارش مشتری ساخته می شود که این مزیت بسیار مهمی برای گروه ماشین سازی نامجو تلقی می شود.

بعد از دستگاه بلانچر، از یک دستگاه رووتواشر (ROOT WASHER) استفاده می شود. پوست لوبیا های که بر اثر بخار باز شده و اصطلاحا دولپه ای شده است و هنوز پوست از خود لوبیا کاملا جدا نشده، درون دستگاه رووتواشر با انجام شستشوی سریع آن پوست را از هسته اصلی لوبیا جدا می کنند. چنانچه اگر هنوز سنگ یا مواد اضافی دیگر کماکان از محصول جدا نشده اند، این دستگاه با حرکت چرخشی ای که دارد باعث تمیز کردن لوبیا از مواد اضافی می شود.

بلافاصله بعد از اینکه لوبیا از رووتواشر خارج شد، به داخل حوضچه آب سرد ریخته می شود تا در اثر شوک حرارتی میکروب ها و آنزیم های آن کشته شود.

در مرحله بعدی دانه های لوبیا بر روی نوار سورت ریخته می شود. در طرفین این نوار، اپراتورها با فاصله ای مشخص و منظم از یکدیگر ایستاده اند و وظیفه جداسازی دانه های خراب لوبیا، سنگ ریزه ها، و دیگر مواد اضافی را بر عهده دارند.

بعد از اینکه دانه های لوبیا از نوار سورت عبور کردند، وارد مخزن دپوی لوبیا می شوند تا به تدریج به دستگاه های پرکن انتقال داده شوند. در ادامه دستگاه مونو پمپ را درون خط تولید کنسرو لوبیا قرار می دهند. این دستگاه شامل پر کن و سس ریز است که بعد از پر کردن قوطی، سس را به آن اضافه می کند.

نکته: دستگاه پرکن براساس وزن مشخص قوطیکه از پیش تعیین شده است، مقداری از محصول را داخل قوطی خالی می کند.

نکته: فرآیند اضافه کردن سس تحت خلا انجام می شود تا تمامی فضاهای خالی را پر کند و از انجام واکنش های شیمیایی که باعث فساد ماده غذایی می شوند نیز جلوگیری کند.

بعد از اینکه قوطی با محصول پر شد باید سریعا درب آن بسته شود که این عمل توسط دستگاه درب بندی انجام می پذیرد. قوطی حاوی محصول که درب آن نیز بسته شده است به سمت دستگاه لودر حرکت می کند تا با کمک این دستگاه داخل سبد های مخصوص چیده شود. این سبد ها وارد اتوکلاو می شوند. درون اتوکلاو، قوطی در دمای معین و فشار مشخص طی بازه زمانی از پیش تعیین شده ای قرار می گیرد. فرآیند پخت در اتوکلاو لوبیا کمی متفاوت است. به طوری که ابتدا بخار را با فشار وارد محفظه دستگاه می کنند که دمای قوطی زیاد شود و در ادامه با استفاده از آب سرد دمای آن را پایین می آورند. این عمل تقریبا شبیه فرآیند پاستوریزه در تونل پخت می باشد. با انجام این عمل باکتری ها و میکروب های مضر کشته و یا غیر فعالمی شوند.

در نهایت نیز کنسرو لوبیا به سمت سالن بسته بندی می رود تا به منظور ارسال به بازار بسته بندی شود.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص راه اندازی خطوط تولید صنایع غذایی از طریق شماره های زیر با ما در ارتباط باشید.