اتوکلاو چیست؟

واژه اتوکلاو از ترکیب دو کلمه Auto  به معنای خودکار و Clave به معنای کلید ایجاد شده است که به معنای دستگاه خود قفل‌شونده است. دستگاه اتوکلاو یک دستگاه فولادی بزرگ است که به عنوان یک محفظه فشار برای فرآیندهای صنعتی که به دما و فشار بالا نیاز دارند استفاده می‌شود در واقع فشار بالایی که درون محفظه ایجاد می‌شود باعث بسته شدن خودکار (Self-sealing) اتوکلاو می‌گردد اما برای ایمنی بیشتر، دستگاه به صورت دستی از سمت خارج هم قفل می‌شود. وجود یک شیر کنترل کننده از افزایش بیش از حد فشار درون محفظه جلوگیری می کند.

عملکرد دستگاه اتوکلاو:

از آب و بخار برای انجام پروسه حرارتی استفاده می‌شود. سبدهای حاوی محصولات غذایی در اتوکلا تحت تاثیر سه مرحله دمایی قرار می‌گیرند. این سه مرحله بدین صورت است که ابتدا دما درون اتوکلا افزایش یافته

در مدت زمان مشخصی محصولات در این دما نگه داشته می‌شوند و سپس عملیات سرد کردن صورت می‌پذیرد . زمانی که دما در حال افزایش است سبدهای درون اتوکلاو با شدت بالا در راستای خطی- افقی به صورت رفت و برگشتی تکان می‌خورند. در این مدل اتوکلاو با به کارگیری آب گرم و تزریق مستقیم بخار زمان رسیدن به مرحله دوم فرآیند کاهش می‌یابد. از مبدل حرارتی برای مرحله سرد کردن فرآورده‌های غذایی استفاده می‌شود. آب سرد استریل دمای محصولات را کاهش می‌دهد. این دستگاه این ویژگی را دارد که می‌توان به آن یک سیستم اضافی توزیع‌کننده آب سرد افزود.


سایر ماشین آلات خط تولید رب گوجه فرنگی