ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی

ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی

خلاصه مقاله :

گوجه فرنگی یکی از چاشنی های پر مصرف می باشد که در حال حاظر با ظرفیت های مختلف در حال تولید می باشد. به طور معمول تولید رب گوجه فرنگی به صورت ظرفیت های ۳۵۰ تن، ۵۰۰ تن، ۷۰۰ تن و ۹۰۰ تن و بالاتر تعریف می شود که هر کدام کاربردی دارد.

گوجه فرنگی یکی از چاشنی های پر مصرف می باشد که در حال حاظر با ظرفیت های مختلف در حال تولید می باشد. به طور معمول تولید رب گوجه فرنگی به صورت ظرفیت های ۳۵۰ تن، ۵۰۰ تن، ۷۰۰ تن و ۹۰۰ تن و بالاتر تعریف می شود که هر کدام از این کارخانه ها دارای دستگاه های مختلفی در خط تولید خود می باشند. اما برای احداث یک کارخانه رب گوجه فرنگی به چه دستگاه هایی نیاز است؟  ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی چیست؟ در این مقاله از سری مقاله های معرفی ماشین آلات خط تولید رب با ظرفیت های مختلف به تشریح ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی خواهیم پرداخت.

مقدمه

ایران یکی از ۱۰ تولید کننده برتر تولید رب گوجه با توجه سطح کشت بالای آن به شمار می رود و همینطور ماشین سازی نامجو نیز در بین چند برند اصلی تولید کننده ماشین آلات صنایع غذایی می باشد. یکی از عواملی که باعث شده کارخانه های زیادی در ایران در حال تولید این ماده غذایی ارزشمند باشد، تقاضا بالای آن می باشد به طوری که رب و سس گوجه فرنگی به یکی از چاشنی های برتر در حوزه ی مواد غذایی تبدیل شده اند. سطح زیر کشت بالا و تقاضای زیاد این چاشنی پر مصرف باعث شده که کارخانجات بسیاری در کشور ما در این حوزه فعالیت کنند که تعداد آنها نیز کم نمی باشد. با توجه به مستعد بودن احداث کارخانه رب گوجه فرنگی در ایران و همچنین قرار گیری کشور ما در موقعیت جغرافیایی خاص باعث شده که ایران به یکی از قطب های برتر تولید و صادرات رب گوجه فرنگی تبدیل شود.

خط تولید رب گوجه فرنگی دارای ظرفیت های متعددی می باشد که عواملی همچون میزان ورودی گوجه، میزان سرمایه گذاری، مساحت کارخانه و غیره در انتخاب آن اثر گذار هستند. کارخانجات تولید رب با ظرفیت بالا اکثرا با هدف صادرات تاسیس می شود که علاوه بر نیاز به مکان بزرگتر و سرمایه اولیه بالا، ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی بیشتر از ماشین آلات خط تولید رب ۳۵۰ تنی می باشد. در ادامه با ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی آشنا خواهیم شد.

دستگاه دریافت معلق

بخش ابتدایی معرفی ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی  را با دستگاه دیافت معلق شروع می شود.کامیون های حاوی گوجه فرنگی پس از ورود به کارخانه برای تخلیه بار خود از دستگاه دریافت معلق استفاده می کنند. این دستگاه که جزو ابتکارات گروه ماشین سازی نامجو نیز به شمار می رود، در سریع ترین زمان ممکن، تخلیه بار کامیون ها را امکان پذیر می نماید. طراحی دستگاه به گونه ای می باشد که کامیون ها برای تخلیه راحت و سریع بار خود، در امتداد این دستگاه جابجا شوند. همچنین یکی دیگر از مزیت های این دستگاه، قابلیت تخلیه بار به صورت فله می باشد که سریع ترین راه برای تخلیه گوجه فرنگی ها به شمار می رود. لوله های تعبیه شده در این دستگاه آب را به صورت پرفشار به سمت گوجه ها پرتاب می کند که باعث شده مقداری از خاک و گل موجود بر روی آنها شسته شود. برای تولید رب با ظرفیت ۹۰۰ تن معمولا به ۳ عدد از دستگاه دریافت معلق نیاز خواهد بود.

 

وان دریافت اولیه

یکی دیگر از ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی، وان دریافت اولیه می باشد و برای تولید با این ظرفیت تنها به ۱ دستگاه از آن نیاز خواهد بود. این دستگاه از یک بخش وان پر از آب تشکیل شده است که گوجه ها در حین حرکت به سمت بخش های بعدی، شسته می شوند. این کار به انتقال سالم گوجه ها، کمک شایانی می کند.

الواتور

گوجه ها پس از عبور از وان دریافت اولیه توسط دستگاهی به نام الواتور یا بالابر به بخش سورتینگ هدایت می شود. الواتور خود یک کانوایر یا نوار نقاله باکتی (سطلی یا ظرف دار) به شمار می رود که عملیات سورتینگ را راحت تر می نماید. در حین حرکت بالابر، مقداری از آب گوجه ها فرو می ریزید. برای تولید رب با ظرفیت ۹۰۰ تن به ۳ الواتور یا بالابر نیاز خواهد بود. در خط تولید رب گوجه فرنگی ۹۰۰ تنی از دو الواتور یا همان بالابر استفاده می شود.

وان دریافت ثانویه

در ادامه معرفی قسمت های اولیه ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی به بخش وان دریافت ثانویه می­رسیم. جایگاه این بخش قبل از سورتینگ و بعد از الواتور می باشد. گوجه ها برای شست و شوی بهتر و همچنین سورتینگ راحت مجددا در یک وان پر از آب قوطه ور می شوند. برای تولید رب با ظرفیت ۹۰۰ تن به ۱ دستگاه نیاز خواهد بود.

فیلتر فیزیکی تصفیه آب

یکی دیگر از ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی دستگاه فیلتر فیزیکی تصفیه آب می باشد. با توجه به کمبود آب و همچنین جلوگیری از هدر رفتن آب، استفاده از چنین دستگاه هایی در خط تولید رب ضروری و لازم می باشد. این دستگاه که یکی از مهم ترین ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی به شمار می رود، وظیفه تصفیه آب و جدا کردن ضایعات گوجه فرنگی از قبیل بذر، شاخه و غیره را به عهده دارد. آب تصفیه شده مجددا به خط تولید برگشته و مورد استفاده مجدد قرار می گیرد. این کار علاوه بر کاهش هزینه ها، موجب جلوگیری از هدر رفتن آب می شود. برای تولید رب با این ظرفیت، به ۴ فیلتر فیزیکی نیاز خواهد بود.

سورتینگ

یکی از دستگاه های مهم ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی، دستگاه سورتینگ می باشد. در این بخش گوجه های خراب و پوسیده، شاخ و برگ اضافی، پوست و دانه های اضافی و سایر موارد از گوجه های سالم جدا می شود. دستگاه سورتینگ گروه ماشین سازی نامجو یک نوار نقاله غلطکی یا رولر می باشد که عملیات سورتینگ را دقیق تر و راحت تر نموده است. با چرخش رولر ها یا غلطک های موجود در دستگاه، گوجه ها حین جابجایی نیز می چرخند و این زیر رو شدن گوجه باعث می شود که گوجه های خراب یا آلودگی های اضافی از چشم اپراتور سورتینگ مخفی نماند. برای تولید رب با ظرفیت ۹۰۰ تن به ۴ دستگاه سورتینگ نیاز خواهد بود. در خط تولید رب گوجه فرنگی ۹۰۰ تنی از ۳ دستگاه سورتینگ استفاده می شود.

مونوپمپ

مونوم پمپ نیز یکی دیگر از ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی می باشد که وظیفه ی انتقال گوجه ها را به دستگاه کراشر یا خردکن به عهده دارد. در واقع مونو پمپ یکی از پمپ های جابجایی مثبت است که به اسکرو پمپ نیز معروف می باشد. نحوه ی عملکرد دستگاه به این گونه است که  با چرخش پیچ موجود در دستگاه، گوجه ها به صورت متناوب از وردی دستگاه به سمت دستگاه کراشر منتقل می شوند. یکی از مزیت های این دستگاه این است که انتقال گوجه یا میوه های له شده یا دارای گوشت نرم، با سهولت بیشتری امکان پذیر است. در خط تولید رب گوجه فرنگی ۹۰۰ تنی از ۳ دستگاه منوپمپ استفاده می شود.

کراشر

حال به یکی دیگر از ابتکارات گروه ماشین سازی نامجو می رسیم که یکی از مهم ترین ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی به شمار می رود. کراشر یا خردکن، گوجه ها را به قطعات ریز تبدیل می کند تا برای عملیات پیش پزی و در نهایت، غلیظ سازی آماده شوند. یکی از ویژگی های خاص این دستگاه این است که محصولات ورودی به دستگاه را به قطعات یک شکل و هم اندازه خرد می کند. این کار باعث شده که علاوه بر گرم شدن گوجه ها در مصرف انرژی هم صرفه جویی شود. این گرم شدن، باعث خواهد شد که فرآیند های صورت گرفته در دستگاه پری هیتر بهتر صورت بپذیرد. برای تولید رب با ظرفیت ۹۰۰ تن معمولا به ۳ دستگاه کراشر نیاز خواهد بود. در خط تولید رب گوجه فرنگی ۹۰۰ تنی از ۲ دستگاه منوپمپ استفاده می شود.

پری هیتر

پس از پایان خرد کردن گوجه ها نوبت به عملیات پیش گرم کنی می رسد. در این دستگاه دو فرآیند هات بریک و کلد بریک اتفاق می افتد. در فرآیند هات بریک، دمایی بین ۹۰ تا ۹۵ درجه سانتی گراد به گوجه ها اعمال می شود و در فرایند هات بریک، دمایی در حدود ۷۵ درجه سانتی گراد به گوجه ها اعمال می گردد. هدف از انجام این کار عقیم سازی آنزیم های پکتین می باشد. برای تولید رب با این ظرفیت به ۲ دستگاه پری هیتر نیاز خواهد بود. در خط تولید رب گوجه فرنگی ۹۰۰ تنی از ۲ دستگاه پری هیتر استفاده می شود.

صافی توربو

یکی دیگر از مهمترین ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی، دستگاه صافی توربو می باشد. پس از آنکه گوجه ها توسط دستگاه پری هیتر نرم شدند، باید پوست و دانه ها و گوشت آن از هم جدا شوند. وظیفه انجام این کار به عهده صافی توربو می باشد. این دستگاه با تکنولوژی خاصی که در آن به کار رفته است، پوست و دانه های گوجه را از پالپ اصلی آن جدا کرده و بدین ترتیب تنها چیزی که باقی خواهد ماند، آب آن است که برای عملیات تغلیظ سازی به دستگاه تغلیظ کننده کانتینیوس منتقل می شود. برای تولید رب با ظرفیت ۹۰۰ تن به ۳ دستگاه صافی توربو به طور معمول نیاز خواهد بود. در خط تولید رب گوجه فرنگی ۹۰۰ تنی از ۲ دستگاه صافی توربو استفاده می شود.

مخزن آب گوجه فرنگی

آب گوجه های صاف شده قبل از اینکه تغلیظ شوند در یک مخزن همزن دار قرار می گیرند که به مخزن آب گوجه نام دارد. همزنی که در این مخزن تعبیه شده است، آب گوجه ها را به طور مداوم هم می زند تا از ته نشین شدن گوشت گوجه ها جلوگیری شود و مخلوطی همگن به بخش تغلیظ سازی فرستاده شود که برای تولید رب با ظرفیت ۹۰۰ تن یک دستگاه هم کافی خواهد بود.

سیلوی تفاله گوجه فرنگی

یکی از قسمت های کناری ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی، سیلوی تفاله گوجه فرنگی می باشد. تفاله های تولید شده از قسمت صافی توربو و سایر اجزا به این بخش هدایت می شوند. تمامی تفاله های منتقل شده به این بخش، کاملا خرد و ریز شده تا هم مکان کمتری را اشغال کند و هم بارگیری یا فشرده سازی آن به راحتی امکان پذیر باشد. از آنجایی که این تفاله ها برای مصارف دامی مورد استفاده قرار می گیرد در نتیجه این ریز بودن و یکدست بودن، باعث شده که دور ریز آن کمتر باشد. با توجه به ظرفیت بالای رب تولیدی در نتیجه تفاله ی حاصل شده نیز زیاد خواهد بود که به طور معمول به ۲ دستگاه از سیلوی تفاله نیاز خواهد بود.

 

تغلیظ کننده کانتینیوس یا دستگاه اواپراتور

یکی از اجزای مهم و کلیدی ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی تغلیظ کننده کانتینیوس می باشد که وظیفه غلیظ کردن آب گوجه ها را به عهده دارد. از آنجایی که این دستگاه به طور مداوم کار تغلیظ سازی را انجام می دهد در اصطلاح کانتینیوس نام گرفته است که به معنی مداوم و پیوسته می باشد. معمولا برای تغلیظ سازی از اواپراتورهای یک اثره یا چند اثره استفاده می کنند. در فرآیند تغلیظ سازی رب توسط دستگاه کانتینیوس از مبدل حرارتی استفاده می شود تا رب تولید شده به طور مستقیم حرارت نبیند و بدین گونه از سوختگی آن جلوگیری به عمل آورده شود. به طور معمول برای تغلیظ رب از اواپراتور های چند اثره استفاده می کنند.

برج خنک کننده

بدلیل اینکه در خط تولید رب گوجه فرنگی دستگاه های زیادی در حال تولید گرما هستند در نتیجه این گرما باعث کاهش عمر مفید آنها خواهد شد. اما راهکار این کار چیست؟ در صنعت تولید رب برای اینکه این گرما و حرارت ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی را کاهش دهند از دستگاهی به نام برج خنک کننده استفاده می کنند که آب ایجاد شده در کندانسور را سرد نموده و به خط تولید بر می گرداند. این کار علاوه بر کاهش حرارت دستگاه های خط تولید موجب صرفه جویی در مصرف آب نیز می شود که به یکی از دغدغه های مهم جوامع امروزی تبدیل شده است. برای چنین ظرفیت بالایی به طور معمول ۴ برج خنک کننده نیاز خواهد بود. در خط تولید رب گوجه فرنگی ۹۰۰ تنی از ۳ یا ۴ دستگاه برج خنک کن استفاده می شود.

خط بسته بندی رب گوجه فرنگی با ظرفیت ۱۰ تن

دستگاه بشگه برگردان

یکی دیگر از ابتکارات و ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی گروه ماشین سازی نامجو دستگاه بشگه گردان می باشد. این دستگاه دارای یک مخزن می باشد که قبل از آنکه رب گوجه فرنگی به بخش بسته بندی منتقل شود ابتدا توسط همزن تعبیه شده این دستگاه همگن و یکنواخت می شوند. همچنین می توان در هر بار تخلیه یا پایان کار، بشگه های مذکور را براحتی شستشو نمود. برای بسته بندی رب با ظرفیت ۱۰ تن به طور معمول به ۲ دستگاه بشگه برگردان دو قلو نیاز خواهد بود.

تغلیظ کننده تحت خلاء (بچ)

عملکرد دستگاه تغلیظ کننده تحت خلاء (بچ) همانند دستگاه کانتینیوس، تغلیظ سازی رب می باشد. با این تفاوت که کار این دستگاه به صورت بخش بخش می باشد. یعنی ابتدا قسمتی از محصول تغلیظ شده و مجددا قسمت دیگری از محصول وارد دستگاه شده و عملیات تغلیظ سازی صورت می پذیرد. از آنجایی که ظرفیت تولید ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی بالا می باشد، در نتیجه استفاده از این دستگاه در خط تولید با چنین ظرفیتی مناسب نمی باشد.

پاستورایزر

پاستوریزه کردن فرآیندی است که در آن میکروب ها و باکتری های مضر موجود در مواد غذایی را از بین می برند. اما به طور کامل آنها را از بین نمی برند چرا که باعث کاهش شدید کیفیت و عطر و بوی ماده غذایی خواهد شد. یکی از ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی که وظیفه ی این کار را به عهده دارد، دستگاه پاستورایزر می باشد. فرآیند پاستوریزه کردن رب توسط دستگاه پاستورایزر در دمایی بین ۸۵ تا ۹۰ درجه سانتی گراد صورت می پذیرد. این کار علاوه بر حذف باکتری ها مضر و میکروب ها باعث افزایش زمان ماندگاری رب گوجه فرنگی خواهد شد. جهت بسته بندی رب با ظرفیت بالا به ۲ دستگاه از پاستورایز نیاز خواهد بود.

تونل پاستوریزاتور یا تونل پاستورایزر

نوبت به معرفی آخرین دستگاه ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی می رسیم که در واقع جزو خط بسته بندی رب گوجه به حساب می رود. قوطی های رب به منظور استریل شدن نهایی و آماده سازی برای شرینگ پک از یک بخش تونل مانند عبور می نمایند که آب گرم و سرد به آنها اسپری می شود. اما عملکرد دستگاه تونل پخت یا تونل پاستورایزر چیست؟ این دستگاه از چندین بخش مهم تشکیل شده است که عبارت اند از: نوار نقاله یا کانوایر، اسپری کننده های آب، سیستم سیرکولاسیون آب، بلوئر و فن های خنک کن. ابتدا قوطی های رب بر روی نوار نقاله قرار گرفته و همچنان که به سمت جلو حرکت می کنند، آب داغ بر روی آنها اسپری می شود و پس از عبور از زیر دوش آب داغ به بخش دوش آب سرد منتقل می شوند که قوطی های رب را به منظور بسته بندی و شرینگ پک از قسمت اسپری با آب سرد عبور می دهند. در انتهای تونل پاستوریزاتور یا تونل پخت، بلوئر یا دمنده های هوا وجود دارد که آب موجود بر روی قوطی های رب را کاهش داده و سپس توسط فن های تعبیه شده در انتهای دستگاه  قوطی های رب خشک می شوند و آماده بسته بندی می شوند. برای بسته بندی رب با ظرفیت ۱۰ تن در ساعت به ۲ دستگاه از تونل پخت نیاز خواهد بود.

پس از آنکه قوطی های رب از تونل پخت عبور کردند به بخش بسته بندی نهایی منتقل می شوند که پس از کار شرینگ پک به انبار منتقل شده و آماده ارسال به مراکز فروش می شوند. ما در این مقاله سعی کردیم که تعداد ماشین آلات خط تولید رب ۹۰۰ تنی که به طور معمول مورد استفاده قرار بگیرد را شرح دهیم . به عنوان مثال ممکن است که برخی از دستگاه بسته به فضا و یا بودجه کارخانه دار، کم یا زیاد شود. اما روند کلی آن به صورتی است که در بالا شرح داده شده است.

اگر شما هم جزو آن دسته از کسانی هستید که قصد احداث کارخانه رب گوجه فرنگی را دارید ولی از قیمت و جزییات این کار آشنا نیستید می توانید در ساعات اداری با کارشناسان ما در ارتباط باشید. کارشناسان ما بسته به نوع فضا و امکانات و همچنین بودجه سرمایه گذاری شما، پلن های متعددی را به شما پیشنهاد می نمایند. همچنین در روند طراحی کارخانه نیز کارشناسان ما به طور مداوم در کنار شما خواهند بود و مشاوره های لازم را نیز به شما خواهند داد.

امیدوارم که این مقاله برای شما مفید بوده باشد.

جهت کسب اطلاعات بیشتر در خصوص راه اندازی خطوط تولید صنایع غذایی از طریق شماره های زیر با ما در ارتباط باشید.